11

sept.
2019

Biserici fortificate din Transilvania: Biertan si Saschiz

Autor:Fazacas Carmen/ 355 0

Printre cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania se afla si cele aflate in Biertan si Saschiz, doua sate sasesti fermecatoare, incluse in patrimonial UNESCO. Fiecare biserica fortificata are povestea sa, fiind o parte din istoria Transilvaniei, care merita descoperita!

Marturia Transilvaniei din trecut sa mai pastreaza si astazi in asezarile sasesti transilvanene. Atmosfera medievala este inca prezenta pe ulitele inguste, iar inalte biserici si cetati vegheaza si acum asupra satelor.

Majoritatea monumentelor importante din Transilvania au fost cuprinse in Patrimoniul UNESCO. Este si cazul bisericilor fortificate din Biertan si Saschiz. Cu un aport atat de insemnat in viata satului transilvanean, era imposibil sa nu le includem in pachetele noastre turistice, tocmai pentru ca ne dorim sa iti oferim o experienta autentica, sa te ajutam sa descoperi cultura si traditiile din Transilvania, transmise din generatie in generatie.

 

Biserica fortificata din Biertan

Sursa foto: sibiu-turism.ro

Biertanul este una dintre cele mai vechi asezari sasesti din Transilvania. Arhitectura sa pastreaza si astazi un aspect autentic sasesc, casele vechi fiind atent conservate de-a lungul timpului. Localnicii se mandresc cu frumusetea satului, motiv pentru care si arhitectura caselor nou construite este inspirata din vechea arhitectura saseasca.

Satul este concentrat in jurul bisericii fortificate. Aceasta dateaza inca din epoca medievala si a fost construita ca un locas de rugaciune, dar si ca unul de aparare. In acea perioada, conflictele geopolitice izbucneau frecvent in Transilvania. Asadar, oamenii aveau nevoie de un loc unde sa se retraga daca acest lucru se intampla.

Astazi, cele trei ziduri de aparare care inconjoara biserica, nu mai au rolul de a o proteja de vizitatori straini. Din contra, asezamantul si-a deschis portile pentru cei care doresc sa exploreze frumusetea si istoria care domnesc intre zidurile bisericii fortificate.

Pe langa vasta curte exterioara, se poate vizita si interiorul bisericii. Vei putea admira una dintre cele mai deosebite si complexe incuietori faurite vreodata, aflate pe usa sacristiei. De asemenea, biserica are si cel mai mare altar poliptic din Tranvilania, dar si o orga veche de sute de ani.

Intr-unul dintre turnurile bisericii vei gasi Camera Divorturilor, care este invaluita de o poveste fascinanta despre viata de familie si valorile traditionale ale satului transilvanean. In aceasta camera erau inchise cuplurile care isi doreau sa divorteze. Li se punea la dispozitie un singur pat, un singur tacam si o singura cana de apa. Dupa doua saptamani petrecute in Camera Divorturilor majoritatea cuplurilor reuseau sa treaca peste obstacolele aparute in casnicia lor, renuntand la ideea divortului. Familia era o valoare de baza in societatea satului.

 

Biserica fortificata din Saschiz

Sursa foto: visit-mures.com

Cu o istorie asemanatoare celei a bisericii fortificate din Biertan, biserica fortificata din Saschiz a fost construita la sfarsitul secolului XV de catre colonisti sasi. Aceasta impresioneaza prin arhitectura sa in stil gotic, dar si prin complexa structura de aparare. Podul bisericii reprezinta o adevarata fortareata, fiind dotat cu ferestre de tragere si orficii.

Langa biserica se afla si turnul de aparare, care se aseamana din punct de vedere architectural cu Turnul cu Ceas din Sighisoara. De-a lungul timpului, turnul a trecut prin mai multe incendii, fiind refacut complet in anul 1832. Totusi, de atunci trecerea timpului si-a lasat amprenta pe impunatoarea structura realizata din piatra si caramida, iar in prezent turnul nu se poate vizita din cauza starii de deteriorare in care se afla.

Frumusetea satului Saschiz a atras si atentia Printului Charles, care si-a facut un obicei din a-l vizita, alaturi de alte asezari pitoresti din Transilvania. Nici nu este de mirare! Istoria, traditiile si obiceiurile sasesti isi pastreaza autenticitatea si farmecul in Saschiz.

Sa nu mai spunem de bucate! Femeile din Saschiz sunt gospodine desavarsite, gatind si astazi dupa retete sasesti vechi,  transmise din generatie in generatie. Tocmai de aceea am inclus in pachetul nostru Basmul din Transilvania o oprire in Saschiz, incununata cu o degustare regala de bucate traditionale.

Fie ca te fascineaza povestea celor doua biserici fortificate din Transilvania sau frumusetea asezamintelor sasesti, bucura-te de famecul acestor locuri intr-unul dintre tururile* organizate de echipa CAO Tours & Events: descopera Basmul din Transilvania si Taramul lui Dracula alaturi de noi!

*Tururile se organizeaza in limba romana, engleza sau limba materna a celor inscrisi,  cu ghizi locali profesionisti. Contacteaza-ne acum pentru rezervari si detalii!

Lasa un comentariu

Adauga comentariu
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.