03

iul.
2019

Cluj-Napoca- Inima Transilvaniei

Autor:Fazacas Carmen/ 113 0

Acest oraș vestic din regiunea Transilvaniei își are originea în așezarea dacică din Napuca în secolul al II-lea d.Hr. După preluarea lui Dacia de către romani, a fost redenumită Napoca, iar în anul 124 d.Hr. a primit rangul de “municipium” . Orașul a avansat rapid din punct de vedere social și economic, iar în timpul domniei lui Marcus Aurelius Napoca a primit titlul de “colonia”, cel mai înalt nivel urban posibil din Imperiul Roman.

Numele Cluj vine de la Castrum Clus, folosit pentru prima dată în secolul al XII-lea, ca și cetatea din jurul orașului. Clus înseamnă “închis” în latină și se referă la dealurile care înconjoară orașul.

Comercianții germani, care au sosit aici în secolul al XII-lea, au reconstruit zidurile de piatră medievală ale lui Clus în piatră după invazia tătară din 1241. Cunoscut ca Klausenburg pentru germani și Kolosvar pentru maghiari, Clujul a devenit Cluj Napoca în anii 1970 regim comunist a adăugat numele așezării romane vechi pentru a sublinia originea sa daco-romană.

Cu una dintre cele mai vibrante economii din țară și o populație de circa 330.000 de locuitori, Clujul este astăzi un oraș cultural și educativ vibrant. Cele șase state și câteva universități private situate aici fac de asemenea Cluj Napoca orașul cu cel mai mare procent din populația studenților din România.

Piața principală, strălucită de clădirile din secolul al XVIII-lea și de secolul al XIX-lea și găzduind numeroase magazine și restaurante, este dominată de Biserica Sf. Mihail din secolul al XV-lea, unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură gotică din România. Piața susține, de asemenea, palatul Banffy din secolul al XVIII-lea, care găzduiește armele și colecțiile de artă românești ale Muzeului de Artă. Vizitatorii care doresc să afle mai multe despre regiune ar trebui să facă o vizită la secția în aer liber a Muzeului Etnografic din Transilvania, un adevărat spectacol al arhitecturii populare. Pentru divertisment, petreceți o seară plăcută la Opera sau participați la un concert de muzică clasică oferit de Filarmonica din Cluj.

Cele șapte cetăți cu pereți populați de sașii din Transilvania au fost cunoscuți în limba germană ca Siebenbürgen

Lasa un comentariu

Adauga comentariu
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.