03

iul.
2019

DESPRE TRANSILVANIA ….tara de dincolo de paduri

Autor:Fazacas Carmen/ 217 0

Transilvania este regiunea istorica din centru Romaniei si cuprinde 10 judete: Alba,Bistrita-Nasaud,Brasov,Cluj,Covasna,Harghita,Hunedoara,Mures,Salaj si Sibiu.

Notiunea Transilvania are doua acceptiuni distincte.Prima se refera intr-un sens restrictiv,doar la regiunea intercarpatica,iar al doilea sens al denumirii se refera,prin extensie,si la Maramures,Crisana si Satmar.

Prima notiune a cuvantului Transilvania este derivat din latina medievala de cancelarie,atestat pentru anul 1075 si este compus din termenii “trans” = peste,dincolo si silva =padure, insemnand, (teritoriul) de dincolo de padure.

Pe teritoriul Transilvaniei s-a aflat in antichitate centrul politic al regatului Dacia, Sarmizegetusa Regia.

Transilvania gazduieste cateva dintre cele mai bine conservate orase medievale ale Europei, mai ales Brasov, cu arhitectura veche si ruinele cetatii sasesti;Sibiu cu strazile pietruite si casele de culori pastelate si Sighisoara,impodobita cu o cetate in varful dealului,cu pasaje secrete si un turn de ceas din secolul al XIV-lea.

Vizitatorii Transilvaniei vor intalni, de asemenea,castele uimitoare,cum ar fi Bran,in apropiere de Brasov,-o structura gotica de poveste,adesea ascociata cu Vlad Tepes,printul valah al secolului al VX-lea,inspirat de Dracula Lui Bram Stoker. In timp ce legatura cu Vlad este subtire,legatura profunda a satenilor cu legenda nu este.

Castelul Corvinilor din secolul al Xv-lea,cel mai frumos din Transilvania,situat in apropiere de Hunedoara,are o sala de cavaleri somptuoasa-care poate fi folosita pentru functii sau petreceri,precum si turnuri si contraforturi care amintesc de vremurile medievale..

Transilvania are un patrimoniu multietnic ( inclusiv germana si maghiara) aparte in costumele populare, arhitectura,bucatarie, muzica si festivaluri.

Traditiile traditionale vechi de secole traiesc in satele mici din Transilvania.Oamnii de aici inca mai traiesc in astfel de meserii ocupate de timp ca pastorii, tesatorii, fierari si dulgheri.

Muntii Apuseni, in Carpatii Occidentali,reprezinta un peisaj de frumusete si mister rafinat.Aici veti gasi legende vechi despre spiritele montane si speciile rare de animale salbatice.Ghetarul Scarisoara, un monument national, adaposteste cel de-al doilea ghetar subteran de pe continent.

Lasa un comentariu

Adauga comentariu
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.