10

apr.
2020

DRACULA. ÎNTRE MIT ȘI ADEVĂR

Autor:David/ 88 0

Ne plac poveștile cu un scenariu bun mai ales când vine vorba de legende și mituri.
România cuprinde un spectru larg de povești, fabule și basme. Probabil cea mai cunoscută legendă, cu renume internațional, este cea a personajului imaginar Dracula
Orice străin ai întreba știe să asocieze Transilvania cu un vampir însetat de sânge care noaptea se transformă în liliac. Însă acest personaj nu este real. Reală este istoria lui Vlad Țepeș și a familiei lui, de unde provine sâmburele de adevăr pentru mitul lui Dracula pe care îl știm noi azi.
Pentru a deznoda această poveste haideți să cunoaștem întâmplările istorice reale și mai apoi să vedem unde se împletește cu ficțiunea pentru a naște o legendă urbană de excepție.

 

 

În primul rând numele de Dracula apare ca și concept undeva în Țara Românească în anii 1500, iar nuvela consacrată a irlandezului Bram Stoker apare în 1887, iar acțiunea are loc în Anglia și Transilvania secolului XIX.

Mai concret numele de Dracula are rădăcini mai adânci decât Vlad Țepeș.

Tatăl lui Vlad era supranumit Vlad Dracul din cauza ordinului din care făcea parte și anume Ordinul Dragonului. Acest ordin era o societate creștină și militară în același timp, care avea ca scop de a creștina lumea și a apăra creștinismul în fața turcilor și a influențelor otomane. Putem asocia Ordinul Dragonului cu Ordinul Cavalerior Teutoni, un ordin probabil mai popular.

La rândul său, Vlad fiul va deveni membru al acestui ordin în anul 1431.

În definitiv ce i-a adus numele de “Țepeș” lui Vlad sunt defapt faptele sale din timpul domniei aspre în Țara Românească. Obiceiul său de a face dreptate era unul mai neobișnuit și anume de a-și trage în țeapă toți dușmanii. Fie că erau localnici corupți, negustori nedrepți sau domnitori neloiali sau chiar și turci nemiloși, Vlad nu ierta nici un nelegiuitor.

Vlad Țepeș a rămas în istorie cu imaginea unui domnitor draconic, cu o pasiune extraordinară pentru dreptate, uneori exagerată, pentru care era gata să verse mult sânge.

 

În universul lui Stoker, Dracula este prezentat ca un personaj total diferit. Dracula era un conte, în același timp vampir, care învățase tainele magiei negre la o academie undeva lângă Sibiu. Acesta era foarte recunoscut și apreciat printre cei de seama lui din motivul că el excela în tot ceea ce făcea. Vampirul este descris ca fiind legat de imaginea unui castel a cărui specificații se oglindesc perfect cu cele ale castelului Bran.

Autorul irlandez a scris acestă ficțiune între anii 1887 și 1911. Inspirația lui a venit de undeva din Universitatea și Academia Britanică, unde lecturase cel mai probabil “Istoria Moldaviei și a Țării Românești” adăugând idei și din gravuri descoperite din acea perioadă. În toate aceste scrieri, Bram, creeaza un domnitor însetat de sânge, un tiran și un asupritor.

Totuși, numele lor au o asemănare izbitoare întrucât Vlad Țepeș mai era numit și Vlad Drăculea.

 

Deci, putem spune că Vlad Țepeș și Dracula sunt același lucru? Nici pe departe. Vlad Țepeș este un personaj cât se poate de real în istorie datat și plasat ca și domnitor al Țării Românești, pe când Dracula, este un personaj pur fictiv inspirat din folclorul românesc.

 

Dacă ești o persoană pasionată de mituri sau legende, sau pur și simplu vrei să ajungi în locațiile care dau contur acestui mit, te invităm să descoperi cu adevărat Basmul din Transilvania și Tărâmul lui Dracula alături de noi!

 

Lasa un comentariu

Adauga comentariu
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.