27

mart.
2020

Cele mai frumoase sate din Transilvania

Autor:David/ 409 0

Satul Saschiz este atestat documentar încă de prin 1308-1310. Satul rivaliza Sighișoara, în acea perioadă, la capitolul de “capitală a sașilor”.
Saschiz ascunde totodată câteva atracții atât la nivel național cât și internațional. Câteva din ele fiind biserica fortificată și cetatea țărănească care a fost construită în anul 1347 de sași.

Biserica foritificată de la Saschiz

Biserica datează din anul 1493 și a fost ridicată în cinstea regelui Ștefan I al Ungariei figurând azi ca patrimoniu UNESCO.
Pe lângă rolul de observare și clopotniță, turnul bsiericii mai avea rol de apărare, biserica fiind defapt amplasată într-un punct de vedere strategic al zonei.

Turismul în Saschiz

În ultimii ani, numărul serviciilor dedicate turiștilor a crescut, ridicând astfel nu numai interesul turiștilor din România ci și a celor de peste hotare.
Satul Saschiz dispune acum și de un centru de informare turistică pentru a oferi vizitatorilor informații despre zonă și pentru a-i ajuta să găsească cazare.
Turiștii pot găsi aici atât lucrări artizanale cât și mâncăruri preparate după rețete tradiționale. Câteva din produsele locale ar fi, gemuri, miere, coșuri împletite cât și multe alte meșteșuguri.

BIERTAN

Satul Biertan este unul din primele așezări germane de sași din zona Ardealului fiind atestată documentar în 1283 și ca cetate în 1397.
Principalele atracții ale satului ar fi atât biserica fortificată construită într-un stil gotic târziu cât și Donariul de la Biertan care conține monograma lui Iisus Hristos.

 

 

Biserica fortificată din Biertan

Acest întreg complex medieval format din centura de fortificații și biserică, a fost construit între anii 1490 și 1520.
Ușa sacristiei a fost construită de localnicii Biertanului fiind de altfel adevărați meșteri plini de pasiune, ușă care a fost premiată la Paris în anul 1900 la Expoziția Mondială.

Turismul în Biertan

Principalul interes al turiștilor de peste hotare este așezarea germanică tradițională.
Biertanul este una din locațiile care au păstrat și în ziua de astăzi conceptul arhitectural cu specific germanic aferent perioadei medievale.
Deasupra pieței a existat cândva o fortăreața ce poate fi văzută și azi de la distanță. Fortăreață care atrage și azi privirile turiștilor prin fortificațiile sale bine conservate și prin aspectul ei unic.

VISCRI

Satul Viscri a reușit să atragă atenția Prințului Charles prin trăsăturile sale caracteristice.
Una din ele fiind biserica fortificată pe care a și renovat-o de altfel prin intermediul fundației sale.
Tot aici în Viscri, Prințul Charles a reușit nu numai să readucă la viață dar să și redea o parte din splendoarea caselor vechi.

Biserica fortificată din Viscri

Biserica a fost ridicată undeva prin secolul al XIII-lea de secui fiind preluată, ulterior, de către sași.
Caracteristicile acestei construcții a stârnit interesul cercetătorilor de-a lungul timpului însă, misterele corelate cu această biserica au ieșit la iveală abia după săpăturile efectuate prin 1970-1971, dirijate de arheologul Mariana Dumitrache.

Turismul în Viscri

Viscri este mult mai mult decât o atracție turistică. Satul poate fi dat ca exemplu pentru povestea de succes a turismului rural și a istoriei pe care o deține.
Cei care au vizitat deja acest sat știucă Viscri este modelul și nu excepția unui turism responsabil.

RÎMETEA

O așezare care e locuită încă din evul mediu deși unii cred că ar putea fi populată încă din perioade romane (106-274 d.C) datorită unor monezi descoperite pe aceste meleaguri care datau din perioada împăraților Maximinus Thrax și Antoninus Pius.
Satul Rîmetea a avut o perioada de glorie între secolele XVII-XVIII ajungând la statutul de oraș însă, din secolul al XIX-lea, a suferit o perioada de declin până în secolul XX, ajungând la statutul de sat oarecare situat la poalele Apusenilor.
În 1999 îi este acordat premiul Europa Nostra datorită implicărilor și contribuțiilor aduse de localnici și de ONG-urile implicate în varii proiecte care vizau satul.

Din lista lungă de minuni ale satului am dori să menționăm în primul rând cele 200 de construcții care au păstrat inclusiv la ora actuală stilul tradițional în care au fost inițial construite.
Cea mai veche casă din sat a fost construită în 1668 și aparține unui localnic a cărui ocupație era de miner în cadrul satului. Casă care a avut parte de renovare în anul 2004.

 

Turismul în Rîmetea

La finalul anilor 2000, dintre toți turiștii care au vizitat acest sat, aproximativ 25% erau din România iar restul de peste hotare.
Turiștii străini proveneau din țări că Cehia, Belgia, Franța, Olanda, Austria și bineînțeles Germania însă toți aceștia reprezentau doar 20% din turiștii străini. Majoritatea turiștilor din străinătate erau din Ungaria.
Deși populația satului Rîmetea în 2011 era de 584 de locuitori, în 2008 a fost vizitat de aproximativ 14 000 de turiști urmând că în anii următori, numărul lor să sporească.

 

SIC

Comuna Sic a fost atestată documentar în anul 1291, an în care a și fost considerată oraș liber regesc
Comuna este una din așezările unde se desfășurau exploatări de sare în perioada antichității.
Romanii extrăgeau sarea printr-un sistem foarte bine pus la punct însă după plecarea lor, aceste săpături s-au transformat în lacuri.

Casele de Dans

În jurul anilor 1970, comuna Sic era împărțită în 3 zone (care erau defapt străzi) iar în fiecare din aceste zone era stabilită o casă a dansului unde sătenii se întâlneau pentru a dansa.
În anul 2011, această tradiție ajunge să fie înscrisă la UNESCO pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial ca o necesitate de conservare urgentă.
Casele de dans dădeau ocazia tinerilor să se cunoască mai bine și să își găsească un partener de viață. Tinerii erau obligați să participe doar la casele de pe strada pe care aceștia locuiau întrucât nu aveau voie să își aleagă un partener de viață decât dacă aceștia locuiau pe aceeași stradă.

Stufărișul de la Sic

Această zonă este clasificată că fiind a doua cea mai mare întindere de stuf după Delta Dunării.
Aici puteți descoperii o sumedenie de specii de păsări, plante și reptile.
Stufărișul este traversat de un ponton care are o lungime de 1 km. Pe parcursul acestuia există 1 turn pentru observare și 2 foișoare pentru a putea admira peisajul mirific sau doar pentru a vă relaxa.

 

Turismul în Sic

Pasionații de Birdwatching (observarea păsărilor) ar îndrăgii această zonă, mai ales pentru zona de stufăriș unde este plasat acel turn de observare.
Pasionații de fotografie, fie ei profesioniști sau amatori, ar fi uimiți de imaginile obținute în această zonă întrucât, unele imagini ar putea părea că sunt făcute în zone tropicale.

 

SIBIEL

Vârstnicii localnici cred că satul dateaza de pe vremea uriașilor și că tot acolo și-ar fi ascuns Decebal comorile de Traian.
Sibiel a păstrat încă și azi o sumedenie de activități cum ar fi: fierăria, potcovăria, tâmplăria, torsul, ţesutul, cojocăria și multe altele însă cea mai renumită este pictarea icoanelor pe sticlă.În 1973 Sibiel se declara sat turistic alături de alte 13 localități.

Muzeul de icoane pe sticlă

Acest muzeu a fost ridicat după un concept al preotului Zosim Oancea care a fost susținut financiar de locuitorii Sibielului și de câțiva donatori, în ciuda faptului că acesta a servit 15 ani de închisoare.
În momentul de față acest muzeu are parte de 15 mii de vizitatori annual.

 

Turismul în Sibiel

Media turiștilor până în anul 2006 se ridică la 500 de turiști pe an urmând că până astăzi, acest număr să sporească extrem de mult datorită muzeului de icoane pe sticlă, a bisericii Sfânta Treime (sec. XVIII) și al monumentului Eroilor Români.

Fie te fascineazã povestea celor trei biserici fortificate din Transilvania sau frumusețea satelor, bucură-te de famecul acestor locuri într-unul dintre tururile organizate de echipa CAO Tours & Events: Descoperã Transilvania alături de noi!

Lasa un comentariu

Adauga comentariu
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.